Endret: 27 jun 2019     Opprettet: 14 sep 2018

INFO VEDR E-BIL LADING 14.09.18

INFO FRA STYRET I CASINETTO BORETTSLAGTIL ALLE SOM HAR BESTILT

ZAPTEC-LADERE

Informasjon fra styret om status vedrørende installasjon av ladeinfrastruktur og ladekontakter for dere som har bestilt det.

All infrastruktur er nå på plass med unntak av internett-kommunikasjon for laststyring av ladekontakter. Her er det utfordringer og prosjektleder hos OBOS Prosjekt og elektroentreprenør jobber med løsninger.

Det viser seg at den løsningen som ble prosjektert fra begynnelsen av ikke er god nok for denne type garasjeanlegg. Leverandøren av ladeutstyret har signalisert at laststyring med PLC kommunikasjonsmoduler (prosjektert løsning) over 230V nettet, kan by på problemer på grunn av muligheter for «støy» på anlegget. Problemene kan føre til at laststyringen kan «fuske» og ikke fungere som tilsiktet.

Styret ønsker ikke at det skal bli slike problemer fremover, og prosjektleder hos OBOS Prosjekt har anbefalt å omprosjektere til wifi løsning (trådløst internett) for garasjer og uteområder. I tillegg til disse utfordringene har også Get, som skal levere internettsignal til ladeanlegget, foreløpig ikke klart å levere signal frem til garasjene, men dette er nå i prosess. Kommunikasjon mellom smarttelefon, ladebokser og elbil vil ikke fungere før wifi løsningen er på plass.

Styret har fått beskjed om at forventet ferdigstillelse av wifi-løsning vil være innen utgangen av oktober. Ladeanlegget vil da fungere som normalt.

Foreløpig er anlegget i drift, slik at alle kan få ladet. Ladeeffekten vil variere fra ca. 1,2kW til 6,4kW. Dersom noen av dere ikke har strøm på ladekontakten, gi beskjed til Elektro-Sivert v/Rune på 46802223 eller mail runevagseter@elektro-sivert.no, så skal elektriker få sjekket utstyret.

Type ladeutstyr:

Det kan være spesielle hensyn å ta når det gjelder lading fra installerte ladebokser i forhold til biltype, og ber dere brukere om å sjekke dette spesielt med billeverandør. Normalt er ikke dette noe problem, da de fleste biltyper har standardiserte ladekontakter type 2. Vi har ikke detaljkunnskap om alle biltyper og hvilke ladeledninger/ladekontakter som følger hver biltype, men vi vet at Renault Zoè lader på 400V TN nett og trenger en trafo som omformer spenning fra 230V til 400V. Det finnes overganger som støtter dette. I tillegg har vi Buddy, det finnes overganger her også.

Lading fra/bruk av eksisterende stikkontakter:

På grunn av brannsikkerheten og myndighetskrav, gjør vi oppmerksom på at det ikke er tillatt å lade fra eksisterende stikkontakter i garasjeanlegg eller fra utvendige motorvarmer-sentraler. Dersom dette ikke overholdes, vil styret måtte vurdere å fjerne stikkontakter eller måtte stenge kurser av HMS-ansvaret og kapasitetshensyn.

For at vi skal ha nok kapasitet til lading av elbiler, har styret besluttet at det ikke er tillatt å bruke eksisterende stikkontakter innvendig i garasjer til motorvarmere. Vi forutsetter at biler som står i garasjer ikke har behov for oppvarming, og forbeholder bruken for dette til de som står parkert utvendig. Normal bruk av stikkontakter til støvsuging etc. er tillatt.

Styret

14.09.18